Om Hässleholm

I Hässleholms tätort bor det knappt 20 000 personer och i hela kommunen bor det 50 000 människor. Kommunen ligger i Skåne län i södra Sverige och har tre församlingar nämligen Hässleholm församling, Stoby församling och Vankiva församling.

Hässleholm är än idag en knutpunkt för järnvägen och det går snabbt och enkelt att ta sig härifrån till Malmö, Köpenhamn, Stockholm och annorstädes med tåg. Redan år 1860 så öppnades Hässleholms järnvägsstation vid Södra stambanan här och den fick sitt namn från Hässleholmsgården som då låg i Stoby socken. År 1890 invigdes Vittsjö-Hässleholms järnväg, det som förkortat kom att heta WHJ. År 1892 fick denna en förlängning till Markaryd och senare till Veinge. Numera heter den här sträckan Markarydsbanan och är en alternativ förbindelse till Västkustbanan.

I och med att järnvägen kom så växte det fram en tätort med olika typer av industrier. Än i dag kan man säga att Hässleholm är en typisk industriort som utgör ett centrum för andra små omgivande orter.

År 1914 var Hässleholm en av de minsta städerna i Sverige. Det året så invigdes Hotell Statt, då Stadshotellet, ett hotell som är populärt och välbesökt än idag. Hotell Statt är ett av de hotell i staden som erbjuder prisvärt boende med fina rum i en anrik och vacker miljö.

Staden har sedan några år tillbaka satsat på att bli Sveriges mest hundvänliga stad. Redan idag är man en väldigt hundtät stad och tanken från kommunens sida är att samla hundägare, politiker och tjänstemän för att gemensamt föra en öppen dialog om vilka konkreta åtgärder som kan göra att staden blir en ännu bättre stad att leva i såväl för hundar som för hundägare. Tanken är att hunden kan verka som en stimulans för affärer, mötesplatser, nöjen och aktiviteter och många bra idéer och tankar håller på att växa fram.

I Hässleholm finns det också möjlighet att hyra en stuga för den som vill komma ännu närmare naturens skönhet. Här kan man koppla av nära den levande naturen och långt från det ofta så stressande samhället.

Det finns också många möjligheter till spännande aktiviteter i staden. På kommunens hemsida så listas några av de aktuella händelserna och arrangemangen som sker för den som är intresserad av att ta del av dessa. Där kan man också finna tips och råd om olika typer av boenden i staden samt information om man skulle vilja bosätta sig i den vackra kommunen.